Magyarországon még nem jelentek meg kifejezetten Trichotillomania témában könyvek, de hátha még lesz rá lehetőség, mód. Leírok itt néhány könyvet, amiket többnyire Amerikában adtak ki ebben a témában gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek. Az amazon.com-on meg lehet rendelni, sajnos csak angol nyelven vannak meg, de talán így is segítség. Nagyon megbízhatóan, pontosan szállítják ki.

Az első négy könyvet, amit itt bemutatok már megrendeltem, bármikor kölcsön tudom adni! A végén egy magyarul megjelent könyvet is bemutatok, mely egy új pszichológiai, gyakorlatorientált megközelítést (ACT) mutat be. Ez nem kifejezetten a hajtépésről szól, de használható a félelmek átalakításában, kialakult gondolkodási minták megváltoztatásában, mely segíthet a hajtépés kontrollálásaban is!

Gyerekeknek, fiataloknak, szülőknek, bár igazából mindenkinek, akit érint ez:
https://www.amazon.com/...

Ez egy fantasztikus könyv, ennek alapján írtam a honlapon a betegségről. Szülőkkel vagy terapeutával végigcsinálva nagyon hatékony lehet! A könyvben a gyermek egy képzeletbeli segítőt kap maga mellé (Sample Sally), aki szintén trichotillomániában szenved és előtte első lépésként végigmegy a kapott feladatokon. Fantasztikusan motiválónak találom ezt, hiszen már itt is érezheti mindenki, hogy nincsen egyedül. A kitöltendő feladatok kézzelfoghatóvá teszik a mindennapi munkát és szemléletesebbé az elért eredményeket. Minden lecke végén egy ajándék puzzle darab várja, amiből a végén egy különös kép formálódik, ami képi formában is mindig vele marad.
A magyar, általam írt 17 oldalas összefoglaló ITT olvasható!

Orvosoknak, fiataloknak, felnőtteknek:

https://www.amazon.com/...

Ez a munkafüzet úgy van felépítve, hogy kísérő terapeutával jó végigcsinálni. Ez önmagában egy 10 hetes folyamat, persze utána is folyamatos gyakorlást igényel és inkább a hajtépés kontrollálására, megfigyelésére koncentrál:


Gyerekeknek:

https://www.amazon.com/...


Ezt a könyvet egy 9 éves kisfiú írta azért, hogy más gyerekek és szülők lássák, hogy nincsenek ezzel egyedül. Képekkel illusztrálva mutatja be mit érez 9 évesen:

„It’s hard having this habit. I know how you feel”. „Nehéz, ezzel a szokással. Tudom, hogy mit érzel” - Így indul a könyv…
Ez volt az első könyv, amit megrendeltem és az első találkozásom azzal, hogy nem vagyok egyedül. Megrázó volt végigolvasni, de egyben felemelő is, úgy éreztem, hogy a gyermek-énemet először érti meg igazán valaki! „ I know you think you are alone if you have this habit but there are a lot of kids like me that have this habit, too”- „Tudom, úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezzel a szokással, de sok más gyermeknek van ez szintén, ahogy nekem is.”- Ő baseball sapit hordott a suliban is, hogy ne férjen hozzá a hajához, anyukája megbeszélte ezt a tanárokkal természetesen.
„Even though it’s hard having this habit, remember it’s not your falt and you aren’t bad, you are just you and that is actually good!”- „Még ha nehéz is ezzel a szokással, emlékezz rá, hogy ez nem a te hibád, te csak te vagy, ami aktuálisan jó.”- Javasol egy tenyérben elférő szivacslabdát, ami kéznél van, s ha jön ez az inger, késztetés, akkor ritmikusan el kell kezdeni nyomogatni. Van, hogy anyukájával együtt elkezdenek olyankor játszani, dobni a labdát egymásnak, hogy a keze le legyen foglalva.

- Javasol valami olyan karkötőt a csuklón hordani, amit lehet birizgálni, tekergetni napközben.


- Válassz esetleg magadnak valami olyan menő frizurát (nyilván ez akkor lehetséges, mikor van elég haj hozzá), amit sajnálsz kitépni, valami olyat, ami nagyon tetszik, amire titkon esetleg mindig vágytál, lehet ez extravagáns is…Ő ilyen Mohikánost szokott. Ehhez nagyobb eséllyel nem fogsz hozzányúlni, ha már készen van :)

https://www.amazon.com/...
A "Life is trichy" című könyvet egy pszichológus írta, aki maga is gyerekkorától küzdött ezzel a betegséggel. Jó könyv, ebből is sokat lehet tanulni.https://www.amazon.com/...
Ez a könyv pedig elmagyarázza a probléma okát és természetét a szülőknek erről a félreértett, nagyon kevéssé ismert szokásról.

„It is a guide for parents of children with compulsive hair pulling, or trichotillomania, that explains the nature and causes of the problem and methods for treatment and obtaining help. The book also addresses the particular challenges facing parents in dealing with this little known and misunderstood behavior, which is common among children and adolescents.”Van egy könyv, ami magyarul is kapható, ez nem konkrétan a hajtépésről, de nagyon érdekes és sokat lehet belőle tanulni, építkezni, szokásokat megváltoztatni, félelmeket átalakítani:

„Egy terapeuta is a maga részéről annyit tehet, hogy segít feltenni a kérdéseket. Erre vállalkozik az ausztrál Dr. Russ Harris, egy új pszichológiai megközelítés, a tudatos jelenlétre épülő „Elfogadás és Elkötelezettség Terápia” - ACT módszer- kidolgozója. Az ACT módszer lényege a cselekvés!
Ha a jelenlegi viselkedés mintádat követed, ahogyan most élsz, vajon megvalósul-e a gazdagabb, teljesebb életed? A szerző kérdéseire adott válaszok és egyszerű koncentrációs gyakorlatok segítségével mindenki végigjárhatja a maga útját, ami egy saját értékrenden alapuló, tudatos és teljes élet kialakításához vezet. „