Hogy 100%-ban naprakész, hiteles információkat tudjak összegyűjteni, magyar anyagok mellett külföldi eredményeknek, írásoknak, publikációknak is igyekeztem utánajárni. Ezekből szeretnék itt közölni néhányat, amiket a legfontosabbnak ítéltem meg:

Először (1.) egy teljesen új irányvonal eredményei olvashatóak, melyek a megfelelő mennyiségben és megfelelő baktériumtörzse(ke)t tartalmazó probiotikumok hatékonyságáról számolnak be Trichotillomania kezelésében, de más pszichiátriai kórképek gyógyításában is. Utána egy speciális figyelem-tudatosságra nevelő intelligens „karkötőről” írok (2.), majd olvasható egy publikáció a NAC nevű aminosavról (3.), mely az eddigi kutatások alapján a hajtépésben szenvedők egy bizonyos százalékánál enyhítette vagy megszüntette a kényszert, majd egy komplex kidolgozott viselkedésterápiás megközelítés olvasható (4.), mely ezen előbbi gyógymódokat is kiegészítheti. Végül, de nem utolsósorban egy új terméket mutatok be, amelyet kifejezetten hajtépésben szenvedőknek fejlesztettek ki idén (5.). Utána látható egy videó, mely a hipnózis technikájával segíthet (6.) (ez sajnos csak angol nyelven van meg).

1. Probiotikum:

• Most találtam rá erre a cikkre, mely egy gyógyulástörténet, probiotikum szedése által -
a részletek benne vannak, illetve magyarul az Információk menüpontban is:
https://howicuredmyhairpulling.wordpress.com/...

További tudományos írások ezzel kapcsolatosan:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/...
(Probiotikum hatása a központi idegrendszer funkcióira állatok és emberek esetében)
A bélidegrendszer, mint a második agyunk. Michael D.Gershon (Columbia University):

https://eclass.uoa.gr/...
https://www.greatplainslaboratory.com/...
http://stoppullinghairout.com/...
http://www.origo.hu/...


2. HabitAware: Egy új fejlesztés ez a speciális figyelem-tudatosságra nevelő „karkötő”. A tervező fejlesztő csapatban egy hajtépéssel küszködő lány is benne van – a karkötő vibrálva jelez, ha elvesztenéd a kontrollt és ezáltal segít az agy újraprogramozásában, a kontroll megtartásában, sokaknak adva komoly segítséget. Bővebben itt lehet erről olvasni és megrendelni: https://www.habitaware.com/

3. NAC (N-acetil-L-cisztein) aminosav:

Magyarul itt olvasható erről:
http://oe.vm03.rufftech.hu/cikk/0928/375853/20090707_kenyszeres_hajtepes_kenyszeres_viselkedes_nacetilcisztein_1.htm
Angolul kicsit bővebben írnak róla (az adagolásról is), a hivatalos amerikai honlapon dr. Jon E.Grant írása olvasható, ezt még lefordítom majd: https://www.bfrb.org/component/content/article/3-treatment/123-n-acetylcysteine-for-trichotillomania-skin-picking-and-nail-biting
A kutatások még zajlanak, enyhe mellékhatása a gyomorra lehet, ami 1-2 hét után elmúlik. A csoportban többeknek segített magának a kényszernek a megszüntetésében, de ez is egyén és szervezet függő.

4. Ali M.Mattu Ph.D., klinikai pszichológus írása, egy kidolgozott viselkedésterápiás megközelítés:
(Forrás: http://alimattu.com/...)
Mivel nem vagyok orvos, ezért ha 1-2 helyen eltérek egy-egy általam kevésbé ismert hivatalos orvosi szakszótól, azért elnézést kérek, igyekeztem legjobb tudásom szerint fordítani.
Az általam írt fordítás letölthető innen: PDF letöltése

5. Prohibere: Ez a termék egy egészen új, idei fejlesztés (2017). Nem csak a kényszer megelőzésére fejlesztették, de egyben a haj ápolásában, visszanövésében is segít. https://www.trichstop.com/...

6. Ezt a hipnózis-videót azért mutatom be, mert hátha segítség lehet. Mindenki más, hátha valakinek éppen ez segít. Sokan írják, hogy milyen sokat segített nekik. Rendszeres, heti használata javaslott, mert egy alkalom még nem biztos, hogy végleges eredményeket ér el.
Sajnos ezt magyarra nem tudtam átültetni, bár megvan a szövege a szerzőjétől angolul, talán lehet majd belőle videót készíteni egyszer magyarul is: Videó

Egy hölgy írja:
„This session has changed my life. I had a habit of pulling for many years and tried everything to stop. watching this has finally made me stop. I would recommend this to anyone.” „Ez megváltoztatta az életemet. Sok évig téptem a hajam és mindent megpróbáltam, hogy megállítsam. Mindenkinek ajánlanám”

Utóhang:

Igyekeztem néhány kutatóval is felvenni a kapcsolatot, ezt a levelet kaptam válaszként (büszke vagyok rá, ezért bemásolom ☺) és ezt a linket ajánlotta, ahol kényszerekkel kapcsolatos kutatásaik olvashatóak: https://www.neuro.duke.edu/... „Thank you for sharing this very personal note. I think experiences like yours are an incredible motivation for the research. I think you should contact the US patient advocacy groups for OCD and I will bet they can connect you and would welcome someone that is working to spread the word and access to resources in Hungary. You are also welcome to follow our progress and updates at:”

My best wishes to you,

Nicole Calakos, MD, PhD Associate Professor
Neurology and Neurobiology
Bryan Research Building, Room 201E
Duke University Medical Center
Durham, North Carolina