A komplex viselkedésterápia és más módszerek mellett szeretnék egy külön menüpontot szentelni a SPORT résznek, a mozgásnak és még néhány dolognak. Nem orvosi segítség és terápiák helyett, inkább ezek mellett, kiegészítésként.

Hogy miért? Mert az elmúlt években megtapasztaltam, mennyire jótékony hatása van, milyen sokat tud segíteni. A hajtépést talán nem tudja önmagában megállítani, de az esetlegesen hozzá társult depresszióban (sajnos ez gyakori), szorongásokban, s egy viszonylag harmónikus életvezetésben igazán sokat tud segíteni. Mindenkire jó hatással van, de lelki betegségekkel küszködőknek kifejezetten életmentő lehet és szinte „kötelezővé” tenném! Néha nehéz elkezdeni, kell rá időt, energiát fordítani, de ez nagyon megtérül, testileg-lelkileg erősebb, kitartóbb és fittebb lesz az ember, ahogy mondják:
„a sport mindenre megtanít”.


- Én jégkorizok, ping-pongozok, tornázok és rengeteget jelent!
2-3 éve csinálom ezt így rendszeresen, nem mindig könnyű, de nem is tudom, hogy előtte hogy bírtam Érdemes elkezdeni azt a sportot, ami számodra kedves, lehet az a tollaslabda, röplabda, kosár, foci, úszás, futás, küzdősport, jóga, otthoni tornagyakorlatok mint középiskolában vagy bármi, rendszeresen.
Szerencsére ezekre sok lehetőség van Magyarországon is és sosem késő elkezdeni.

- Fontos a nyugodt, elegendő alvás! Volt egy olyan időszakom nemrégen, hogy komoly alvásproblémáim lettek. Felébredtem hajnalban és vége, nem tudtam már aludni és iszonyú kimerült lettem, másnap pedig ugye munka, stb… Kipróbáltam mindent, nekem végül 2 dolog segített ebben igazán: Egy mongol doktornőtől kaptam egy tibeti-mongol gyógyászatban használt természetes orvosságot, ami teljesen megoldotta ezt a gondot, még akkor is tudtam aludni, mikor feszültebb voltam. Meg tudom írni az elérhetőségét. A másik, ami segít elaludni, az a Tryptophan nevű aminosav, ez nekem nagyon bevált. Természetesen érdemes orvossal konzultálni és elolvasni a rajta lévő útmutatást.

- "Az ételed az életed", tartja a mondás is.
Tapasztalatok és kutatások szerint is, a koffein, a cukor bevitelének csökkentése, csökkentheti a kényszereket. Tapasztalatokról itt olvasható bővebben, vannak akiknél bevált, de nem mindenkinél:
http://trichotillomania.co.uk/trichotillomania_research/sugar.htm

- Sokat segít a masszázs, ez is mindig oldja a belső feszültséget, a fejmasszázs különösen sokat segíthet, mert kicsit kényezteti, stimulálja a fejbőrt.

- Lelki betegségek, depresszió, szorongás kezelésében sokat tud segíteni az akupunktúra (egy kezelés még nem, hanem kúraszerűen), mely bizonyítottan hatékony pszichés eredetű betegségek, alvászavar kezelésében is. Minden emberi szervezet más és más, mindenesetre mivel én magam nem nagyon bírom a gyógyszereket, még a gyengébbeket sem, ezért mind gyulladásoknál, mind láznál ezt tudom használni.

- A zene is sokat segít nekem, én gitározok. Ha szeretsz énekelni, énekelj, csak úgy otthon is! Egy ideig néptáncoltam, az is nagyon jó volt, de bármilyen tánc, ami tetszik, rengeteget tud segíteni!

- Segíteni tud az is, ha elkezdesz adni másoknak. Beteg, down-kóros, autista, mozgássérült gyerekeket táboroztatunk nyaranta, s itt tanultam a legtöbbet az életről, ezt mindenkinek ajánlom! Emellett péntekenként járunk énekelni kórházakba, ide is be lehet csatlakozni. Az ember megérzi, hogy jó dolog adni és mindenkinek megvan a maga keresztje.

- Legyél a természetben, sétálj naponta, vagy legalábbis sűrűn. Van, hogy csak úgy végig megyek a Margit-szigeten meg vissza. Ez is egy jó dolog! Érezni az életet, a levegőt, csak úgy gyönyörködni a tájban!


- Nyaranta ha megtehetem, elmegyek 1-1 napra Hévízre, fürdeni a gyógytóba. Kúraszerűen persze még jobb. Egyedülálló a világon és nincs is olyan messze… Utána, mintha kicseréltek volna, olyan erős a gyógyító hatása testre-lélekre! Megéri elindulni!

- Jó azt is tudatosítani, hogy Te nem vagy egyenlő a hajtépéseddel, néha elhatalmasodik talán ez az érzés rajtunk, de nem. Ez egy részünk, de nagyon sok ember küzd különböző problémákkal, amiket ha tanítóként, elfogadással tud felfogni az ember, akkor egy egészen más értelmet nyerhetnek. Engem nagyon sok helyre, sok olyan emberhez, olyan életfelfogáshoz vezetett el ez a „fura” betegség, amiért hálás vagyok, ha visszatekintek az eddigi utamra. Nincsenek véletlenek, vagy félresikerült alkotások, félresikerült emberek a természetben, mindenki a maga egyéniségével tökéletes, ezt megértettem…!

- Sok segítő út, eszköz van, minden emberi szervezet más és más, és ugyanúgy mint a gyógyszereknél, mindenkinek meg kell találnia azt az utat, ami számára a legkedvezőbb a gyógyulás folyamatában. Sajnos sok gyógymód van, ami azért nem olcsó. Ha az ember nem engedheti meg magának, akkor muszáj magának még többet beleadnia, ezért is írtam a sportot és ezeket, mert ezek ingyen vannak.

Ha Te is hajtépésben szenvedsz, tudod, hogy azért a fiúkkal sem annyira egyszerű (amúgy sem persze)
De kopaszon, foltokkal a fejeden, háát… nem egy önbizalom növelő dolog tinédzser korban és később sem!
Az ember pont tinédzser korban elzárkózik, bezárkózik, s utána ez csak tovább gyűrűzik ördögi körként - ezek nagyon komplex dolgok, hormonálisan is minden mindennel összefügg.
Egy olyan helyről írnék még pár sort, ahol gyakorlatban is tanulhattam játékosan az érzelmeket, egy nagyon jó hely, Tantrasziget a neve, rá tudsz keresni. Talán furcsa így elsőre a neve, de nekem rengeteg mindenben segített, ezért is merem tiszta szívből ajánlani, megbízható hely. Azért is, mert én már olyannyira elzártam magam, hogy a legkisebb érzelem - legyen az nagyon pozitív vagy nagyon negatív - miatt már napokig nem tudtam aludni. Ezért gondoltam azt, muszáj ebben edződnöm, és változtam is ebben azóta. Ez azoknak a fiatal felnőtteknek lehet nagyobb segítség, akik betegségükből is adódóan félnek a párkapcsolattól, nem tudják, hogyan induljanak el, akik már akkora falat emeltek, hogy a társkeresés első lépéseit is nehéz meglépniük. Ilyenkor már kell valami konkrét, gyakorlati segítség. Itt játékos, csoportos programok is vannak, melyek az érzelmek kifejezését, „gyakorlását” helyezik előtérbe játékosan.

Mindenkinek megvan a maga útja a gyógyulás felé…